Türkvizyon Şarkı Yarışması Genel Koordinatörü İslam Bağırov Türkvizyon Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Türkvizyon Şarkı Yarışması Genel Koordinatörü İslam Bağırov Türkvizyon Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Türk Dünyası’nın“Türkvizyon” şarkı yarışması 2021’de Azerbaycan’ın medeniyet şehri olan Şuşa’da gerçekleştirilecek.

ONN medianın virtual  konuğu “Türkvizyon” şarkı yarışmasının Genel Koordinatörü hürmetli İslam Memmed oğlu Bağırov oldu. Müsabaka ile ilgili ilk bizimle paylaşan İslam bey’in konuşmasını değerli okuyucularımıza takdim ederiz.

Sayın İslam bey, öncelikle okuyucularımıza Turkvizyon hakkında bilgi verir misiniz?

Müsabakanın yayıncı kuruluşu Türk Müzik Birliği  (TMB)  televizyon kanalıdır. Şöyle ki, yayıncı kuruluşu Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşı Samir Qurbanov olan  TMB kanalında  Türk dünyasının şarkıları yayınlanır. Bu, Türk dünyasının ortak tek kanalıdır. Bu imkandan faydalanarak  biz Türk dünyası sanatçılarını ortak bir noktada birleştirerek yarışma kararını aldık.

Turkvizyon’un 2021’de Şuşa’da yapılacağını duydum. Bunun hakkında ne söyleyebilirsin?

Evet bu doğru. TÜRKSOY’un 2011 yılından itibaren her yıl Türk dünyasının bir şehrini kültür başkenti ilan etmeye karar verdiğini not edeyim. Bu unvan ilk olarak 2012 yılında Astana’ya verildi. Farklı Türk ülkelerinden sanatçılarla yapılan toplantıda, herkesin oybirliği ile görüşü, Türk dili konuşan halkların müzik yarışması düzenlemekti. 2012 yılında TÜRKSOY’un gelecek yıl için Türk şehri Eskişehir’i Türk dünyasının kültür başkenti ilan etmesinin ardından yarışma hakkındaki görüşümüz kararlaştırıldı. Eskişehir, Türk dünyasının ortak noktası, kültürlerimizi birleştiren bir merkez, biz de ilk yarışmayı orada yapmaya karar verdik. Eylül 2012’de Eskişehir’de TMB ofisini açtık ve yarışma için çalışmalara başladık. Bu yarışma için 8 ay çalıştık. 19 Ağustos’ta Turkvizyon şarkı yarışmasının düzenlenmesi için bir anlaşma imzaladık. Ve son olarak 2013 yılında yarışma Eskişehir’de gerçekleşti. Ardından 2014 yılında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da ve 2015 yılında İstanbul’da yarışmayı düzenledik. Bundan sonra, belirli nesnel ve öznel nedenlerle rekabeti durdurmak zorunda kaldık. Bu yıl salgın nedeniyle yarışmayı online yapmaya karar verdik. Taahhüdümüz, Türk dünyası kültürünün dünya kültüründe belli bir yeri olduğunu herkese duyurmak ve at sırtında tarih yazan atalarımızın bugünkü torunlarının yeni bir tarih yazdığını kanıtlamaktır. Bu tarihin bir başka muhteşem sayfası bu yıl Azerbaycan halkı tarafından yazılmıştır. Başkomutan önderliğindeki muzaffer Azerbaycan ordusu, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altındaki topraklarımızı kurtardı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Şuşa’nın kurtuluşunu ilan ettiği andan itibaren, dünya Türklerinin kültür bayramı olan Turkvizyon’u, özgürleşen Azerbaycan’ın müzik kültürünün beşiği ve Kafkasya konservatuarı Şuşa’da yapmayı düşünmeye başladık.

Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa’mızda gerçekleştirilecek “Turkvizyon” da Türk Dünyasını hangi sürpriz bekliyor?

Bildiğimiz gibi, Şuşa da dahil olmak üzere kurtarılan tüm bölgelerimizde yeniden inşa çalışmaları başladı. Umarız yakın gelecekte Şuşa’daki tüm altyapının yenilenmesi ve harika bir müzik festivali düzenleyeceğiz. Yarışmaya 30’dan fazla ülkeden Türk ve Türk kökenli tanınmış sanatçıların katılması bekleniyor. Antik kentimizde bugün yapılan hızlı restorasyon çalışmaları, bu niyetin gerçekleştirilmesine olan güvenimizi artırmaktadır. Temaslar sırasında Türkçe konuşan sanatçıların Şuşa’ya gelmeyi çok istediklerini belirtmek isterim. İnşallah koronavirüs hastalığının sona ermesinden sonra ülkeler arasında seyahat edebileceğiz ve bu yarışmayı düzenleyerek Cidir ovasında Türkçe konuşan halkların müziğinin yankılanmasını sağlayabileceğiz En önemlisi Kafkasya’nın incisini Türk dünyasına tanıtacağız. Azerbaycan müziğinin aydınlarının yaşadığı ve yarattığı yerleri tanıyan misafirler, bu şehrin gerçekten Kafkasya’nın bir konservatuvarı olduğunu görecekler.

“Türkvizyon” resmi web sitesinde “Türk dünyası” Sarı Gelin “diye bir yarışma düzenlediniz. Neden Azerbaycan halk şarkısı” Sarı Gelin “?

Vatanseverlik Savaşı günlerinde, topraklarımızın Ermeni işgalinden kurtuluşu için mücadele ettiğimiz günlerde başta Türkiye olmak üzere tüm Türk dünyası Azerbaycan’ın haklı savaşını destekledi. Türk dünyası kültürel alanda bu desteğini sürdürdü. Tarihi kaynaklarda Türk kültürünün yaygın bir örneği sayılan “Sarı Gelin” ilk olarak Azerbaycan’da kayıtlara geçmiş ve daha da popüler hale gelmiştir. Sanatçılar arasında bu şarkının en iyi yorumlayıcısını belirlemek için “Turkvizyon” katılımcıları arasında bir yarışma duyurduk. Yarışmaya 26 ülke ve bölgeden sanatçılar büyük bir coşkuyla katıldı. İzlediyseniz, her birinin bu melodiyi özel bir duygu ve coşkuyla söylediğini gördünüz. Ayrıca bu performansları www.turkvizyon.tv internet sitesinde yayınlayarak online oylama kararı aldık. 1 Ocak 2021 tarihine kadar sürecek oylama sonunda kazanan, “Seyirci Sempati” ödülünü alacak. Bu eylem, Türk dili konuşan halkların kültürel bağlarının bir örneğidir ve tarihi anıtlarımızı, müzik aletlerimizi, mutfağımızı ve son olarak “Sarı Gelin’imizi” Ermenileştirmek isteyen nefret dolu komşularımıza Türk birliğinin ve desteğinin bir gösterisidir.

Sayın İslam Bey, zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Uğurlar sizinle olsun.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.